FoRuMKaSıRGa | PaYLaSiMDa SoN NoKTa.!
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


REKLAM ,MODERATÖRLÜK ,ADMİNLİK İÇİN MSN ADRESİ : bykasirga@w.cn |
 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 Harry Potter (Daniel Radcliffe) ölebilir!!!

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
sahmeran35
Admin
Admin
sahmeran35


Mesaj Sayısı : 656
Yaş : 28
Nerden : izmir
Kayıt tarihi : 14/08/08

Harry Potter (Daniel Radcliffe) ölebilir!!! Empty
MesajKonu: Harry Potter (Daniel Radcliffe) ölebilir!!!   Harry Potter (Daniel Radcliffe) ölebilir!!! I_icon_minitimePaz Kas. 09, 2008 2:46 pm

Harry Potter ölebilir!!!



Uzmanlar hastalık hakkında görüş belirttiler

Filmlerinde özel yetenekleri ve sihirleriyle yapamadığı hiçbir şey kalmayan Harry Potter'ın (Daniel Radcliffe) yakalandığı 'Dispraksi' hastalığı hakkında uzmanların görüşü.

Dünyanın en çok kazanan genç aktörlerinden Daniel Radcliffe dispraksi hastası olduğunu tüm dünya hayretle karşıladı. Harry Potter’ın ünlü yıldızı Radcliffe, yazı yazamıyor, normal bir insanın yapabileceği hareketleri yapamıyor, hatta ayakkabılarını bile bağlayamıyor. Radcliffe’in menajeri 19 yaşındaki oyuncunun çok zor günler geçirdiğini söylüyor.

ntvmsnb.com bu konuyu araştırmış, uzmanlara sormuş. İşte hazırladıkları dosya: Dispraksi genetik faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan bir çeşit hareket bozukluğu. Tedavisi yok. Uzmanlar hastalığa “bir çeşit sakarlık” diyor ve hastaya yapılacak en büyük iyiliğin hayatını kolaylaştırmak olduğunu söylüyor.

DİSPRAKSİ HASARLA ORTAYA ÇIKAR
(Çocuk Nöroloji Uzmanı Sinan Çomu)
“Bazı hastalıklarda, mesela felç geçiren çocuklarda, beyin kanaması veya beyin ameliyatı geçirenlerde beynin hasar görmesine bağlı olarak dispraksi şikayeti ortaya çıkar. Dispraksiyi beyin hasarıyla ilişkili bir hastalık, hatta ‘şikayet’ diye tanımlamak daha doğrudur.

Tabii mutlaka genetik bir kökeni de olabilir ama çok sık karşılaşılan bir tablo değildir. Bu rahatsızlığa kabaca ‘sakarlık’ demek gerekir. Çünkü sakarlık hareketleri koordine edememek sonucunda meydana gelir.

Disleksinin bir türü olduğunu söylemek çok doğru değil çünkü disleksi beynin okuma ile ilgili sakarlığıdır. Dispraksi ise hareketle ilgili birşeydir. Bir nörolog olarak ben ikisini benzeştirme yoluna gitmem.

Disleksinin doğumsal olarak çıkıp sonradan gelişmesi daha sık olarak karşımıza çıkar. Ama disleksi de beyin hasarları sonrası bir şikayet olarak karşımıza çıkabilir. Genetik olarak disleksinin doğum ile ortaya çıkması, nörologların karşılaşabileceği bir durumdur. Fakat disprakside öyle bir tanıya varmadım. Sık karşılaştığımız durum, dispraksinin beyin hasarı sonrasında orataya çıkışıdır.

Beynin hasar görmesi sonucu bu şikayete sahip olan kişilerle karşılaştığımız için, ergen yaşta veya çocuk yaşta başlar diye birşey diyemem. Hasar ne zaman meydana geldiyse onun sonrasında olabilir bu şikayet. Doğumdan itibaren veya çocukluğundan itibaren sakar diye bilinen çocuklar vardır, onları tabi bu gruba sokmak mümkün. Sıklığıyla ilgili ise senede bir ya da iki kez karşımıza çıktığını söyleyebilirim.

Nörolojide bunu bir hastalık olarak değil şikayet olarak sınıflandırabiliyoruz, altta yatan hastalığın bir dışavurumu olarak nitelendiriyoruz. Bünyesel olarak, doğumsal olarak sakar olarak adlandırılabilecek kişiler hep vardır ama böyle bir hastalık boyutunda bir rahatsızlık çekmediklerinden o şekilde adlandırma yoluna gitmiyoruz.”

GENETİK BİR HASTALIK
(Uzman Psikolog Alanur Özalp)
“Dispraksi hareket planlama bozukluğudur. Hareketle ilgili sorunların ön plana çıktığı bir hastalıktır. Disleksi ise bir öğrenme güçlüğüdür, bu anlamda dispraksi, disleksinin bir türüdür denebilir.

Hastalığın en bilinen semptomu yazı yazmayla ilgilidir; çirkin yazma veya yazdıklarının okunamaması hatta kendinin bile okuyamaması gibi... Bunun dışında denge sağlamakta zorlanma ve dans ederken figürleri doğru yapmakta zorlanma görülebilir. Bu hastalar dikkatlarinin daha çabuk dağılması nedeniyle bazı sıkıntılar yaşarlar.
O nedenle her iki hastalığa sahip kişilerin yaşadıkları çevrede bir takım avantajlara sahip olmaları gerekir. Örneğin sınava girecek öğrenciye ekstra 15-30 dakika süre tanınmalıdır.
Doğuştan gelen bir hastalıktır, genetik olarak geçer. Hasta, ‘Sonradan hasta oldum veya tedavi oldum, iyileştim’ diyemez. Hastalık devam eder, kişi veya yakınları bu hastalıkla ilgili gerekli önlemleri alır ve ona göre davranır.

Hasta ne gibi sorunlarla karşılaşır? Mesela, yürümekte zorlanmaz ama dengesini kurmakta zorlanabilir. Belli hareketleri yapmakta, yazı yazmakta, algılamada zorluk yaşar. Ya da arabasını geri geri park ederken normal bir kişi bir kere arkasındaki bir objeye çarparsa, bu hasta üç kere aynı hatayı yapabilir.

Çok küçük yaştan itibaren çocukların bu hastalığa sahip oldukları fark edilebilir, çünkü ellerini kullanmakta zorluk çekerler. Alan ve uzay algısında zorluk yaşarlar. Cinsel yaşamlarında sorun yaşamazlar ama partnerleriyle buluşacakları yeri karıştırabilirler.

‘Tedavisi yok’ demek tam olarak doğru değil. Hastaların kontrol altında tutulması, yakın çevresinin de hastalık hakkında bilgilendirilmesi gerekir.

Ayrıca hastalığın dereceleri vardır. Çok yoğun, orta veya hafif derecesi olabilir.”
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://kasirga.eniyiforum.net
 
Harry Potter (Daniel Radcliffe) ölebilir!!!
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
FoRuMKaSıRGa | PaYLaSiMDa SoN NoKTa.! :: GÜNDEM :: DüNYaDaN HaBeRLeR-
Buraya geçin: