FoRuMKaSıRGa | PaYLaSiMDa SoN NoKTa.!
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


REKLAM ,MODERATÖRLÜK ,ADMİNLİK İÇİN MSN ADRESİ : bykasirga@w.cn |
 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 Domain ve Hosting Hakkında Merak Edilen Sorular

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
sahmeran35
Admin
Admin
sahmeran35


Mesaj Sayısı : 656
Yaş : 28
Nerden : izmir
Kayıt tarihi : 14/08/08

Domain ve Hosting Hakkında Merak Edilen Sorular Empty
MesajKonu: Domain ve Hosting Hakkında Merak Edilen Sorular   Domain ve Hosting Hakkında Merak Edilen Sorular I_icon_minitimePaz Ekim 26, 2008 7:22 pm

Domain ve Hosting Hakkında Merak Edilen Sorular ve Cevapları

Web hosting nedir?
Bir web sitesi kurmak istiyorsanız, yayınlamak istediğiniz sayfaların, resimlerin veya dökümanların internet kullanıcıları tarafından erişebileceği bir bilgisayarda durması gerekir. Bu bilgisayar sizin evdeki bilgisayarınız olamaz, çünkü gerekli program ve donanımınız varsa bile bilgisayarınızın internet bağlantı hızı bu iş için oldukça yetersiz kalacaktır.
O sebeple internette site yayınlamak için özel olarak üretilmiş, internet omurgasına çok hızlı bağlantısı olan, yüzlerce kullanıcıya aynı anda hizmet verebilecek bir bilgisayarda (sunucuda) yayınlamak istediğiniz dosyaların saklanması gerekir.
İşte web sitenize ait dosyaları saklayan ve internet kullanıcılarının erişimine sunan bu bilgisayarlara web sunucusu (web server), bu veri saklama ve yayınlama işlemine de web hosting denir.
Web hosting işini yapan yüzlerce firma ve her firmanın size uygun olabilecek farklı boyutlardaki hosting paketleri vardır.Örnek:AfyonHosting.Com Sitesine Ziyaret Ederek Paketlere Bakabilirsiniz.

Unix mi Windows mu?
Bu sorunun cevabı sitenizde ihtiyacınız olan yazılımlara göre değişecektir.
Eğer sitenizde ASP ile birlikte Acess veya SQL veritabanı kullanmak istiyorsanız Windows hostingi tercih etmelisiniz.
Eğer sitenizde Php, Mysql, Cgi ve Perl kullanmak istiyorsanız Unix hostlar sizin için uygun olacaktır.
Unix hosting Windows hostinge göre genellikle daha ucuz ve stabledir. Güvenlik açısından Unix, kullanım ve kurulum kolaylığı açısından ise Windows tercih edilir.
Eğer sitenizde sadece HTML dosyaları kullanacaksanız, Windows veya Unix sizin için fark etmeyecektir.
Sitem için ne kadar web alanı ve veri transferi limiti gerekir?

Web alanı:
Eğer sitenizde büyük resim dosyaları, film dosyaları veya MP3 barındırmayı düşünmüyorsanız hosting firmalarının sundukları web alanları size fazlasıyla yetecektir. Ortalama bir html dökümanı 20kb boyundadır. 10mb'lık bir web alanına yaklaşık 500 html sayfası barındırabilirsiniz.
Eğer verilerinizi html sayfalarında değil, veritabanınızda tutacak, ve sitenizi PHP, ASP gibi sunucu tabanlı bir programlama diliyle oluşturacaksanız, web alanınızın boyutunu veritabanınıza göre hesaplamalısınız. 100.000 kayıttan oluşan bir Access veritabanı ortalama olarak 10mb yer kaplayacaktır.

Veri transferi:
1 GB'lık veri transferi limiti (bandwidth) 50kb'lık bir sayfanın bir ayda 20.000 kere gösterilmesi için yeterli olacaktır. Eğer yüksek ziyaretçi potansiyeli olan bir siteniz varsa, ve ziyaretçilerinize sunduğunuz dosyalar (html, gif, jpg, swf vs..) büyük boyutlardaysa veri transferi ihtiyacınız da buna paralel olarak yükselecektir.
Çoğu site için 3 - 5 GB arası veri transferi limiti yeterli olacaktır.

Web hostumu seçerken neye dikkat etmeliyim?
Kuracağınız web sitesinin gereksinimlerini belirleyip, bu iş için ayırmayı düşündüğünüz bütçeye karar verdikten sonra sıra web hosting firmaları arasında tercih yapmaya gelir.
Firma seçimi aşamasında yanlış yapmamanız için size bir kaç tavsiyemiz var:
1) Seçtiğiniz firmalar hakkında araştırma yapın
Size uygun hosting paketi sunan firmaları belirledikten sonra, o firmalar hakkında yazılmış yorumları, yapılmış değerlendirmeleri okuyun. Örneğin hostbul.net/firmalistesi.asp adresinden yüzlerce firma hakkında binlerce yoruma ulaşabilirsiniz. Aynı şekilde hostbulforumlari.net'e giderek firma hakkında yapılmış yorumları aratabilirsiniz.
Google'da ve webmasterların yoğun olarak ziyaret ettiği forumlarda arama yaparak çeşitli yorumlara ulaşabilirsiniz.
Her okuduğunuza inanmayın! Bazı yorumlar firma tarafından veya rakipleri tarafından yazılmış olabilir.
2) Firmanın referanslarına bakın
Firmanın web sitesindeki referanslara göz atın. Yeterli sayıdalar mı? Önemli referansları var mı? Firma hakkında geniş yorum almak için referanslarda bulunan bir kaç sitenin webmasterına mail atarak hosting firmalarından memnun olup olmadıklarını, teknik desteğin yeterli ve hızlı olup olmadığını sorun.
3) Firmaya e-posta atarak cevap süresine ve kalitesine bakın
Bir firmanın teknik desteğini ölçmenin en kolay yolu e-posta atarak onları test etmektir. E-postanızda cevabı sitede yazıyor olsa bile teknik konularda sorular sorun. E-postanızı uzun tutmaya özen gösterin ve bolca soru sorun. Cevapta her sorunuza itinayla cevap verilmiş mi yoksa baştan savma bir cevap mı gönderilimiş inceleyin.
Eğer telefon veya msn desteği veriyorlarsa o yolları da kullanarak teknik desteklerini her yoldan test edin.
4) Firmanın sipariş sırasında size onaylattığı hizmet sözleşmesini okuyun.
Hizmet sözleşmelerindeki küçük maddelerde ilk başta görünmeyen maddeler olabilir. Dikkatle okuyarak size vaad edilen özelliklerin hizmet sözleşmesine nasıl yansıtıldığını inceleyin. Genellikle sınırsız olarak belirtilen özelliklerin okuduğunuz sözleşmede sınırlandırıldığını görebilirsiniz.
Eğer hizmet sözleşmesi yoksa, o firmadan hizmet almayın.
5) Firma gerçekten şirket mi kontrol edin
Firmaya mail atarak ticaret odasına kayıtlı olup olmadıklarını sorun ve bu bilgileri talep edin. Bir çok amatör firma web hosting işini şirketleşmeden yapmaktadır. Bu tip firmalar ortadan yok olurlarsa izlerini bulmanız oldukça zor olacaktır. Şirketleşmiş firmalarda ise böyle bir sorunla karşılaşmazsınız.
6) Firmanın ofis adresini ve telefon numarasını isteyin
Her ihtimale karşı firmadan adres ve telefon bilgilerini alın. Eğer şüpheniz ve imkanınız varsa verdikleri adrese giderek veya telefonla onlara ulaşarak doğruluğunu kontrol edin.
7) Para iade garantisi olan firmaları tercih edin
Çoğu firma memnun kalmayan müşterileri için 15 gün veya 30 gün süreli para iade garantisi sunar. Bu garantiyi sunan firmalardan hizmet almanız daha sonra size fikrinizi değiştirebilme olanağı sağlayacağı için yararlı olacaktır. Firma para iade garantisi yerine ücretsiz deneme hesabı sunuyorsa, bu fırsatı da değerlendirmenizi öneririz.

Alan adı (domain name) nedir? Neden alan adına ihtiyacım var?
Alan adı (domain name) web sitenizin internetteki adı ve adresidir. Bu adres olmadan internet kullanıcıları web sitenize ulaşamazlar. Örneğin şu anda gezmekte olduğunuz sitenin alan adı cennetforum.com'dur.
Alan adları ip adresi denilen, bilgisayarların birbirini tanımasını sağlayan numara sisteminin daha basitleştirilmiş ve akılda kalması için kelimelerle ifade edilmiş halidir. Örneğin cennetforum.com alan adını adres barına yazdığınızda Internet bu alan adını önce ip adresine çevirir, daha sonra sizi bu ip adresine sahip bilgisayara yönlendirir.
Dolayısıyla web sitenizi ziyaret etmek isteyecek kişiler ip adresinizi bilemeyecekleri için bir alan adı alarak sitenize daha kolay ve akılda kalıcı bir adres belirlemelisiniz.
Alan adı almak için bir domain register'a gidebilir (örnek: internic.com, directnic.com, godaddy.com vs..) veya web hosting firmanızdan sizin için bir alan adı kaydetmesini isteyebilirsiniz.

Web Hosting Terimleri


ASP
ASP (Active server page) Microsoft'un geliştirdiği sunucu tabanlı bir programlama dilidir. ASP sayesinde ziyaretçiyle etkileşimli ve veritabanıyla işleyen siteler yaratmak mümkündür. Örneğin ASP kullanarak sitenizde ziyaretçi defteri veya anket gibi uygulamalar gerçekleştirebilirsiniz.
ASP, VBScript veya JScript dillerinde yazılır ve HTML ile iç içe kullanılabilir. ASP sayfaları çalışmak için Microsoft'un IIS web sunucuna ihtiyaç duyar.
ASP'ye benzer diğer programlama dilleri PHP, Perl, ColdFusion, TCL ve JSP'dir.

BackUp
Backup'ın Türkçesi "yedeklemek"tir. Bilgisayar veya sunucudaki dosyaların, veritabanlarının, yedeğini alma işlemine BackUp denir. BackUp işlemi sistem sorunlarında veya olası donanım problemlerinde bilgisayardaki verilerin kaybolmaması için yapılır.
Çoğu hosting firması sistem sorunlarında müşterilerinin verilerinin kaybolmaması için düzenli olarak serverlarındaki bilgilerin backuplarını almaktadır.

Bandwidth
Bandwidth, Türkçe'si bant genişliği, kullanılan sistem veya cihazın calıştığı frekans bölgesinin genişligini ifade eden değerdir. Kısaca bandwidth sitenizin anlık veya toplamda harcayabileceği data tranferi limitini gösterir.

CGI
CGI (Common Gateway Interface) bir web sunucusunun aynı makinadaki programlarla ve o programların web sunucusuyla olan iletişimlerini düzenleyen kurallara verilen addır.
CGI programlarları genellikle web sunucusundan aldıkları bir veriyle işlem yapar; veriyi email olarak bir adrese yollamak veya veriyi veritabanına kaydetmek gibi.
CGI scriptleri CGI arayüzünü kullanan küçük progr*****lardır. CGI, Perl vs gibi bir programlama dili değil, bir web sunucunun verilerle işlem yapmasını sağlayan bir arayüzdür.

Co-location
Bir web sunucusunu yüksek hızda internet erişimi, güvenlik, yedekleme ve teknik destek gibi hizmetleri sağlayabilecek bir Network Operasyon Merkezinde barındırmaktır. Kiralık sunucudan farkı, müşterinin hem softwareleri hem de donanımı kontrol etmesidir. Co-location hizmeti alan bir makinaya müşterinin erişimi internet üzerinden bir kontrol paneli sayesinde sağlanır.

ColdFusion
ColdFusion
ColdFusion advanced web programcılarının kullandığı bir programlama dilidir. Ms Access, dBASE, FoxPro ve Paradox veritabanlarıyla uyumlu olarak çalışabilir.

Database Server
Database server, Türkçe'si veritabanı sunucusu, spesifik olarak veritabanı işlemleri için konfigure edilmiş web sunucusudur. Genellikle yüksek işlem gücü gerektiren, e-commerce tarzı, sistemler için tercih edilir.

Dedicated Server
Dedicated server (kiralık sunucu) sadece bir müşteri için ayrılmış web sunucusudur. Normal (shared) hostinde yüzlerce site aynı sunucuda barındırılırken dedicated serverlar sadece bir müşteriye hizmet eder.
Co-location'dan farkı müşteri kendi donanımını sağlamak zorunda değildir. Donanım hosting firması tarafından sağlanır.

Domain Name
Domain name, Türkçe'si alan adı, bir web sitesinin internetteki adıdır. Alan adı noktayla ayrılmış iki bölümden oluştur. Birinci bölüm sitenin adını (örn: cennetforum), noktadan sonraki ikinci bölüm ise (örn: .com) alan adının uzantısını oluşturur.
.com .net .org .com.tr ve bunun gibi yüzlerce alan adı uzantısı mevcuttur.

E-commerce
Türkçe'si elektornik ticarettir. İnternet üzerinden alım-satım hizmeti veren sitelerin gelen adıdır.

FTP
FTP (File transfer protocol) bir web sunucusuna dosya göndermenin veya sunucuda bulunan dosyaları bilgisayarınıza aktarmanın en kolay yoludur. TCP/IP protokolunu kullanan bir uygulamadır.
FTP yapabilmek için genellikle FTP programları kullanılır. (CuteFTP, LeechFTP vs..)

Frontpage Extension
FrontPage web sayfası yaratma programının sunduğu hazır web-botları olan sayfa içinde arama, sayfa sayacı vs.. özelliklerin websitenize entegre edilebilmesini sağlar.

HTTP
HTTP (HyperText Transport Protocol) hypertext dosyalarının internet üzerinden gönderilmesini / yayınlanmasını düzenleyen protokoldür.

GB (GigaByte)
Gigabyte demektir. Gigabyte = 1024 Megabyte

IIS
IIS (Microsoft Internet Information Server) Windows NT Server 4 ve Windows 2000 Server'la birlikte gelen Microsoft'un web sunucusudur.

JSP
JSP (Java Server Pages), Java Servlet teknolojisinin bir uzantısıdır. HTML ve sunucu taraflı Java progamlarının birlikte çalışmasını sağlar. JSP sayfaları .jsp uzantısı taşır.

Managed Server
Hosting sağlayıcınızın barındırdıkları size ait sunucunun bakım ve alt yapısını üstlenmesine denir. Hosting sağlayıcınız sizinle birlikte çalışarak sunucunuzda istediğiniz konfigurasyonun düzenli ve verimli olarak çalışmasını sağlar.

MySQL
MySQL çok hızlı ve sağlam bir ilişkisel veritabanı yönetim sistemidir (RDBMS). Bir veritabanı, her tür veriyi saklamayı,aramayı,ayırmayı ve elde etmeyi sağlar. MySQL sunucusu, verilerinize erişimi kontrol ederken çok sayıda kullanıcının aynı anda üzerinde çalışmasını ve hızlı erişimini sağlar. Ayrıca aynı anda sadece yetkili kullanıcıların erişim sahibi olmalarını güvence altına alır.
PHP ile birleştiğinde üyelik sistemlerinden tutun arama motorlarına, binlerce öğrencinin notlarının webte tutulmasına kadar bir çok projeyi gerçekleştirebilmenize olanak tanır.
Çoğu Unix tabanlı hosting planı MySQL desteği vermektedir.

MS Access Database
Microsoft'un göreceli olarak küçük ve az miktardaki veriyi saklamak için MS Office paketinde sunduğu veritabanı uygulamasıdır. Genellikle ASP programlama dilinde verileri saklamak için kullanılan veritabanı türüdür.

çalışmasına olanak sağlayan hosting çeşitidir. Shared hostingden farkı, müşterisine sunucusu üzerinde çok daha fazla kontrol imkanı sağlamasıdır.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://kasirga.eniyiforum.net
 
Domain ve Hosting Hakkında Merak Edilen Sorular
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
FoRuMKaSıRGa | PaYLaSiMDa SoN NoKTa.! :: -- Pc & iNTeRNeT ---
Buraya geçin: